Goda historier

En testamentsgåva gör skillnad, räddar liv, och skänker glädje. Ofta blir den också en god historia. Här kan du läsa några exempel. Har du också en testamentshistoria att dela? Mejla till info@godatestamentet.se

Pengarna i sjön gav bäst effekt

Makarna Stig och Elisabet Johansson var inte alls intresserade av båtar och sjöliv. Ändå valde de att efterlämna nästan hela sin kvarlåtenskap till Sjöräddningssällskapet. Hur går den ekvationen ihop?

– Stig och Elisabet var sparsamma och noggranna. De satsade i aktier och ropade in smycken på auktioner, men tog aldrig några risker. Förmögenheten växte sakta men säkert, pensionen närmade sig och eftersom paret varken hade barn eller andra arvingar bestämde de sig för att skänka till välgörenhet. Även här var de noggranna i sitt val, berättar Karin Karlsson på Sjöräddningssällskapet.

Stig och Elisabet anlitade en jurist som fick uppdraget att titta på vilken ideell förening som använde gåvor på ett sådant sätt att det mesta gick till ändamålet. Analysen visade att Sjöräddningssällskapet låg i topp.

Egna räddningsbåtar

Sagt och gjort. Trots att makarna Johansson aldrig ägt en båt och inte hade något intresse av sjöliv började de skänka pengar till Sjöräddningssällskapet.

– De skänkte stora summor med jämna mellanrum. När Stig gick bort 1995 fick vi en testamentsgåva som gick till att bygga räddningsbåten Rescue Elsa Johansson, namngiven efter Stigs mamma. Under 2014 kommer vi att färdigställa ännu en räddningsbåt efter testamentet från Elisabet. 

Totalt har Stig och Elisabet Johansson efterlämnat 30 miljoner kronor till Sjöräddningssällskapet, ett arv som kommer att rädda många liv till sjöss, i många år framöver.

– Det är svårt att beskriva i ord hur tacksamma vi är för makarna Johanssons enorma generositet, avslutar Karin.

Läs mer

En gåva från hjärtat

Monica Carlsson är testamentsansvarig på Hjärt-Lungfonden och har genom åren haft glädjen att ta emot många generösa gåvor.

Vad är det som får oss att skriva in en ideell organisation i våra testamenten? Det finns förstås inget generellt svar. Var och en har sina tankar och värderingar och varje gåva är guld värd, oavsett omfattning. En vanlig utlösande faktor är att man själv, eller någon i ens närhet, drabbas av en oförutsedd och ofta dramatisk händelse. Monica Carlsson kommer ihåg ett samtal med en äldre dam:

– Min man drabbades av en hjärtinfarkt för cirka 15 år sedan. Det var precis när han gått i pension och vi hade pratat om olika resmål att besöka nu när vi båda var pensionärer. Jag hittade min man på golvet hemma och ringde ambulans. På väg till sjukhuset fick de igång min mans hjärta. Forskning räddade livet på min man. Vi är så tacksamma att vi fick fortsätta leva tillsammans. Vi har nu skrivit in Hjärt-Lungfonden i vårt testamente.

Martina Hallin är projektledare för Goda Testamentet. Hon berättar att testamentsgåvor bidrar till drygt 20 procent av ideella organisationers intäkter runtom i världen. Det kan handla om testamentsgåvor till hjärt- eller hjärnforskning, utsatta barn eller hemlösa, miljö, djur eller människor.

– Några rader i Goda Testamentet hjälper många och för vissa personer blir det direkt livsavgörande, säger Martina Hallin.

Läs mer

Stinsen som växlade upp.

Lennart Israelsson är ett levande exempel på att det gör gott att ge. Nyss fyllda 98 är den dansante börsprofilen, hedersdoktorn och donatorn från Algutsboda socken i Småland still going strong.

Aktiestinsen bild

Enligt en brittisk undersökning lever människor som donerar till välgörenhet upp till arton år längre än andra. I Nässjö finns ett levande bevis på detta.

–        Istället för brännvin och tobak har jag valt att lägga mina pengar på aktier och donationer. Det har tydligen gjort gott både för min ekonomi och hälsa, säger 98-årige Lennart Israelsson, alias Aktiestinsen.

Smeknamnet fick han i början av 60-talet i samband med en artikel i Expressen. Lennart hade tjänat sin första miljon på aktieaffärer och en reporter kom på besök.

–        Jag har ju jobbat på SJ hela mitt liv. På den tiden var jag stationsföreståndare, men det var väl inte tillräckligt intressant, så journalisten föreslog ”Aktiestinsen”, och det har jag levt med sedan dess.

 

Bondpojken med doktorshatt

Lennart köpte sina fem första aktier 1946. Han såg en ljus framtid för svensk industri efter kriget och valde att investera 600 kronor i Sandvik. Det var ungefär tre månadslöner för en stationskarl på den tiden!

–        Mamma var inte glad. Hon hade upplevt Kreugerkraschen och tyckte gott att jag kunde lagt pengarna på annat, men jag var envis och målmedveten redan då.

Resten är en god och guldkantad historia. Men trots framgångarna har Lennart alltid haft fötterna väl förankrade i den småländska myllan. Börsen har snarare varit som ett hobbyrum, vid sidan av jobbet på SJ, som han var trogen fram till sin pension.

–        I grund och botten är jag en bondpojke som tagit examen i LHS – Livets Hårda Skola – med höga betyg och en doktorshatt som extra bonus. Jag dricker mitt morgonkaffe, går stavgång trekvart om dagen och dansar tango, vals och polka på onsdagar.

 

600 kr blev hundratals miljoner

Efter den första miljonen 1963 växte Aktiestinsens kapital snabbt och stadigt. Men vad gör man med några hundra miljoner om man varken dricker eller röker och trivs med att leva ett ganska enkelt liv? För Lennart var valet givet.

–        Det som ger bäst avkastning i livet är kunskap. Pengarna har gett mig en fantastisk möjlighet att investera i svensk forskning och utbildning. Förhoppningsvis kan mina donationer stimulera och motivera ungdomar att lägga ännu mer tid och kraft på sina studier och därmed också på Sveriges framtid.

 

Det är en gåva att kunna ge

Den första gåvan – till Kungliga Vetenskapsakademin – var på 40 miljoner. På 95-årsdagen skänktes ytterligare 120 miljoner. Och förra året belönades Lennart med en doktorshatt av Handelshögskolan i Jönköping, som tack för sina ovärderliga insatser.

–        Donationer är eviga, oavsett om du ger under din livstid eller i ett testamente. Du delar med dig till människor och verksamheter som ligger dig varmt om hjärtat. Och tro mig; du får fantastiskt mycket tillbaka, i form av uppskattning, tackbrev, kärlek och värme.

Vi lär få anledning att prata mer med Lennart. Trots sin aktningsvärda ålder känner sig Aktiestinsen oförskämt pigg och nyfiken, han läser utan glasögon och tycks ha mycket kvar att ge.

Läs artikeln ”Skriv ett gott testamente och lev 18 år längre”

Läs mer

Kärleken att ge.

Lilly Malmgren älskade barn, men hade inga egna. Med hjälp av väninnan Violet Hallgren-Blom testamenterade hon sin kvarlåtenskap till Barncancerfonden.

Aktiestinsen bild

– Barn är vår framtid. Kan man hjälpa dem ska man göra det tycker jag och det tyckte även Lilly, säger Violet.

Lilly och Violet träffades i Trosa 1999. Vänskapen intensifierades när Lillys make gick bort.

När hon bad mig om råd hur hon skulle göra med sin kvarlåtenskap berättade jag om möjligheten att testamentera till olika organisationer som verkar för att göra gott. Jag poängterade dock att det var Lilly själv som skulle ta beslutet.

En gåva till barnen

Lilly var väldigt barnkär. Hon tilltalades av Barncancerfondens arbete och bestämde sig för att skriva ett testamente med Barncancerfonden som mottagare.

Jag har sett så mycket bråk mellan efterlevande i fall där det saknats testamente. Därför är  det oerhört viktigt att det finns ett testamente där det klart och tydligt framgår vad den avlidne har för önskan, säger Violet.

Vänskapen mellan Lilly och Violet bestod fram till januari 2014, då Lilly gick bort, 88 år gammal. På begravningen höll 90-åriga Violet ett tal om deras vänskap och tacksamheten hon kände för alla stunder de delat.

– Lilly hade inte många människor i sin närhet, vi ställde upp för varandra och blev väldigt goda vänner. Jag hoppas innerligt att även kommande generationer rår om varandra. Att de tar sig tid att skriva ett testamente när de fortfarande kan tänka klart. Och att de kan tänka sig att skänka både en tanke och en gåva till de cancersjuka barnen, hälsar Violet.

 

Denna artikel är hämtad ur tidningen Barn & Cancer nr 2/2014.
Skribent: Rikard Hellqvist
Fotograf: Anders G Warne

 

Läs mer

SKRIV ETT GOTT TESTAMENTE OCH LEV 18 ÅR LÄNGRE, Stockholm 2014-03-24

Enligt väl underbyggd statistik från det brittiska företaget Smee Ford Ltd lever människor som inkluderar en ideell organisation i sitt testamente 18 år längre än andra!

–Det kan låta märkligt, men statistiken bygger på över 25 års forskning, och vi ser tydligt att människor som skriver ett testamente där en del av arvet går till välgörenhet i genomsnitt blir 87 år, att jämföra med medellivslängden i Storbritannien som är 69 år, berättar Richard Radcliffe, som arbetat med ideella organisationer, välgörenhet och testamentsfrågor sedan början av 1980-talet.

Den enkla slutsatsen är att man blir friskare av att dela med sig av sina tillgångar, när man vet att de kan sprida glädje och nytta även efter att man själv har lämnat jordelivet, eller?

–Om du ler mot någon får du ett leende tillbaka. Om du ger till någon får du också tillbaka. När jag föreläser runt om i världen brukar jag prata om testamentet som en levande handling, där du på ett tydligt och positivt sätt kan visa dina tankar, känslor och åsikter, bland annat genom att ge en slant, en fastighet eller en procentandel till ett gott ändamål. Du kanske inte blir friskare i medicinskt mening, men ett gott samvete och en vänlig själ tycks helt klart gå hand i hand med ett längre liv.

Smee & Ford läser och hanterar över 1000 testamenten om dagen! Företaget hjälper även till att formulera testamenten och Richards råd är att hålla det enkelt och personligt. –Lita på din egen känsla och vilja. Skriv från hjärtat. Sedan är det alltid klokt att stämma av med en jurist, så innehållet blir korrekt, avslutar Richard.

Mr Radcliffe har genom åren föreläst och samarbetat en hel del med ideella organisationer i Sverige, främst i testamentsfrågor. –Richard har varit en stor inspirationskälla i vårt arbete med Goda Testamentet, en kampanj där 40 ideella organisationer gör gemensam sak för ett ökat testamentsskrivande i Sverige, berättar Martina Hallin på Frii.

KONTAKT FRII – Frivilligorganisationernas Insamlingsråd
Skeppsbron 28, 111 30 Stockholm
E-post: info@frii.se
Telefon: 08-677 30 90

Projektledare och kontaktperson Goda Testamentet: Martina Hallin
E-post: martina@frii.se
Telefon: 0708-689600

Ladda ner hela pressreleasen som PDF

Läs mer